Khamis, 25 Jun 2009

resepi ikan D'rasa

bahan-bahan
1 ekor ikan kerapu/lain ikan boleh
1 biji bawang besar(potong kiub)
1 biji cili bangla(potong nipis)
1 biji cili merah(potong panjang)
1 batang lobak saiz kecil(potong Halus)
2 sudu makan minyak masak
3 sudu besar gula pasir
5 sudu makan sos bawang putih(thai sos pun boleh)
3 sudu sos tomato
1/2 sudu tepung jagung(untuk pekatkan kuahnya bancuh dengan air 1 1/2 cawan)
3 sudu besar cili boh
1 sudu makan sos tiram
garam secukup rasa.
perasa

caranya
ikan goreng separuh masak angkat
panaskan minyak masak,masukkan cili boh tumis gareng kemudian masukkan sos tiram kacau,masuk thai sos,tomato sos biar seketika.kemudian masukkan gula,garam air 1 1/2 cawan yang telah dicampur dengan tepung jagung kacau lagi.apabila mendidih masukkan lobak,cili merah,cili bangla biar lembut sedikit baru masukkan ikan.apabila sudah masak dan secukup rasanya angkat dan didangkan.


selamat mencuba!!!!!!.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan